levéltetű az almafán

kertdoktor levéltetű az almafán

Ez a témakör 1 hozzászólás, tartalmaz 2 voices, és a legutóbbi hozzászóló Cseperkálóné Barbara Cseperkálóné Barbara 3 éve, 3 hónapja.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Szerző
  Bejegyzések
 • #1343 Válasz

  Weszely Gabi

  Kedves Barbi!
  Kb 2 hete észrevettem, hogy két almafámon (nyári fahéj alma és jonatán ? 3 évesek) nagyon elszaporodtak a levéltetvek.
  Kipróbáltam a víz-olaj-mosószer gyorsreceptedet, amit itt találtam a honlapon. Fokhagyma azért nem került bele, mert sürgősnek láttam (pöndörödtek be a levelek) és akkor indultunk a fákhoz (nem ott van ahol lakunk, így a gondozása, figyelése is nehézkesebb).
  A következő napokban jött a hidegebb, esősebb időjárás, így meg is nyugodtam.
  Ma tudtam kimenni és kicsit megijedtem a fák állapotától. Fényképen küldöm neked.
  Lehet leforráztam a múltkori kezeléssel vagy valami más támadta meg? A levéltetvek is maradtak (habár úgy emlékszem a múltkor szürkésebbek-feketésebbek voltak, most teljesen zöldek.
  Tudsz ajánlani valamit hogyan tudnám rendbe hozni őket?
  Úgy emlékszem a levéltetű migrál, mit ültessek, amit nagyon szeret, hogy leszálljanak a fáimról?:)
  Több fa is van ott, de azokon nagyon minimális levéltetű van. Ilyenkor kell védekezni? Ezek robbanásszerűen el fognak terjedni vagy ez még belefér az együttélésbe?
  Köszönöm a válaszod!
  Üdvözlettel: Weszely Gabi

  #1386 Válasz
  Cseperkálóné Barbara
  Cseperkálóné Barbara
  regisztrált tag

  Szia Gabi,
  Biztos hogy nem perzselés okozza a problémát. Gondolom nem meleg, napsütötte időszakban használtad a permetet, hanem reggeli vagy esti órákban. A szürkés levéltetvek a Hamvas levéltetvek lehettek (Dysaphis plantaginea). Ők nyár elején átmigrálnak útifű fajokra, ezért nem láthatod már őket. A zöld színű valószínűleg a Zöld alma-levéltetű (Aphis pomi) ez a faj nem vándorol másik fajra egész évben károsít, besodorja a leveleket, ezért nem könnyű a védekezés ellenük. A képek alapján szerintem Közönséges levélpirosító alma-levéltetű (Dysaphis devecta) is megtalálható a kertedben. Ez okozza a piros elszíneződést, ők is hamvas szürke színűek, és nyáron ők is áttérnek más fajokra is. Ezt a három fajt tartom valószínűleg. Ezen kívül valószínűleg takácsatkák és levélbolhák is felüthetik a fejüket a kertedben. Érdemes ahányszor csak tudod ismételni a permetezéseket. Mehet a fokhagymás vagy csalános permet, kipróbálhatod a Prev B2 narancsolajat tartalmazó szert, olajos lemosókat (Vektafid A) vagy a káliszappant. Ezek mind környezetbarát módon hatnak. Mindenképp a sokszori ismétlésen van a hangsúly, ha ez nem megy és kicsi a fa lehet érdemes szintetikus felszívódó szerrel permetezni. Ha így döntesz akkor majd javasolok szert. Először próbáld meg a természeteseket. :-D
  Üdv.:
  Barbi

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Válasz erre: levéltetű az almafán
Az Ön adatai:
Kép linkje, amennyiben megtalálható az interneten: Kép linkjének beillesztése

bbPress Post Toolbar Segítség

Rólunk

Ez az eszköztár megengedi a kattintással-hozzáadható HTML elemeket.

Formázás: (például félkövér, dőlt), ki lehet választani az írott szöveget, majd kattintson a gombra, a kiválasztott szöveg előtt és után \"tag\" kódok lesznek. Ez a hozzászólásban nem fog látszódni, csak az eredmény!

Képfeltöltés után megjelenik egy tag kódsor, ez jelenti a kép feltöltését, ezt kérlek ne töröld ki, a hozzászólásban nem fog megjelenni, helyett a feltöltött kép lesz ott. Pl: < a h r e f = \" h t t p : / / w w w . b a r b i e k r t . h u / f d s d f / .png\" > < / a >

Rólunk bbPress Post Toolbar

Segítség

Ez az eszköztár megengedi a kattintással-hozzáadható HTML elemeket.

Verzió 9.7.5 by master5o1.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">